ကၽြန္ေတာ့္ဆိုဒ္ကို လာေရာက္လည္ပတ္ၾကေသာ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဒီဆိုဒ္ေလး၏ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ နည္းပညာေလ့လာသူ ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမအားလံုးအတြက္ တစ္ေနရာထဲမွ စုစုစည္းစည္း ေဖာ္ျပခ်င္လို႔ပါ ျပန္လည္ေ၀မွ်ျခင္းျဖစ္သျဖင့္ နားလည္ေပးႏိုင္ပါေစ


က်န္းမာေရးနည္းလမ္း


ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာတာေၾကာင့္ လူတိုင္းလိုလို စားႏိုင္ၾကပါတယ္။ လူေတြ အမ်ားအားျဖင့္ စားေလ့ရွိၾကတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ဆိုတာကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) အစာေၾကေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးသင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပမာဏ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာကို အလြန္အကၽြံ မစားမိေစပါဘူး။

(၂) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ သိသိသာသာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၾကၿပီး ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္အစြမ္း ေပးႏုိင္ျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနိစ္၊ ဇင့္ (သြပ္) နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၾကၿပီး အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးတာတို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ေသြးတိုးက်ေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲက ပပ္တိုက္ေတြဟာ angiotensin I-converting enzyme ကို တားဆီးေပးတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၆) အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီး ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ေရာဂါနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၇) ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ၃၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဝင္ဝေနရာေတြျဖစ္တဲ့ အေျမႇးပါး၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းစနစ္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္တို႔ကို အားေကာင္း သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးျဖဴဥေတြမွာလည္း အဓိက ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၈) အေရျပား က်န္းမာေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးတာေၾကာင့္ ဆိုးရီးေယးစစ္ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာေတြကို တြန္းလွန္ေပးကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစပါတယ္။

(၉) အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ေကာင္းေစျခင္း

ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ေက တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ ၁၀၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈ အားေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ နာ့ဗ္ေၾကာတစ္ဝိုက္က အဆီျပင္ (Sphingolipids) တည္ေဆာက္မႈအတြက္ မရွိမျဖစ္ အစိတ္အပိုင္းျဖစ္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။






ဝမ္းေလွ်ာတယ္ ဆိုတာ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းတဲ့ အရည္ၾကည္ ဝမ္းေတြ သြားေနၿပီး မၾကာခဏ ဝမ္းသြားေနတဲ့ အေျခအေနကို ေခၚပါတယ္။

ဝမ္းေလွ်ာ တာက အမ်ားအားျဖင့္ ႏွစ္ရက္ ေလာက္ပဲ ၾကာေပမယ့္ ၾကာရွည္ ဝမ္းသြားတဲ့ အေျခအေန ဆိုရင္ ႏွစ္ရက္ေက်ာ္ ၾကာတဲ့အထိ ဝမ္းသြား တတ္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနမ်ဳိးမွာ ေရဓာတ္ ခမ္းေျခာက္မႈ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ တာက ဘက္တီးရီးယားပိုး ဝင္တာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ဝင္တာ၊ အစာနဲ႔ မတည့္တာ၊ ကပ္ပါးပိုးေတြ ဝင္တာ၊ ေဆးနဲ႔ မတည့္တာနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္တဲ့အခါ ခံစားရတဲ့ လကၡဏာေတြက ဗိုက္ေအာင့္တာ၊ ေလထတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္တာ၊ အိမ္သာကို အေလာတႀကီး သြားခ်င္စိတ္ ေပၚတာ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လို အေၾကာင္းေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းပ်က္ပါေစ၊ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကို သိနားလည္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။

ေရႏွင့္ ဓာတ္ဆားေသာက္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာကို ကုသဖို႔ အေကာင္းဆံုးနည္းက ေရနဲ႔ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းေလွ်ာတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အရည္ဆံုး႐ႈံးမႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ေရမ်ားမ်ား ျပန္ေသာက္ေပးသင့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေရနဲ႔အတူ ဆံုး႐ႈံးသြားတဲ့ ဓာတ္ဆားေတြကို ပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းႏိုင္ဖို႔ ဓာတ္ဆားထုပ္ကို သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ဳိးအဆအတိုင္း ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ေသာက္ေပး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေသာက္ ရာမွာ ေရသန္႔ ကို ေသာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး ေရမသန္႔ဘူး ထင္ရင္ က်ဳိခ်က္ၿပီး ေသာက္ပါ။

ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေရွာင္ပါ -ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ႏို႔ကို ေခ်ဖ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္း (lactase) ေထာက္ပံ့မႈ ေလ်ာ့က် သြားတာေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ႏို႔ကို ေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုၿပီး ဝမ္းေလွ်ာတာနဲ႔ ေလထတာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။

ဆီေၾကာ္စာ၊ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ကဲေသာ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္ပါ- ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ အဆီအအိမ့္မ်ားတဲ့ အစာ၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစာနဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲတဲ့ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။

သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ - တခ်ဳိ႕ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တို႔ ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို စားေပးရင္ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာျဖတ္သန္းမႈ ေႏွးေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ဥပမာ- ဆန္ျပဳတ္ ေပ်ာ့ေပ်ာ့၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စြပ္ျပဳတ္စတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

အဆီ နည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ ေသာက္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္ရင္ အစာေျခ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ အစာေၾကညက္ေစတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာကို သက္သာ ေစပါတယ္။

ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါ -ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာက ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ေလပြ တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တလည္း သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္တာ ေၾကာင့္လည္း ဝမ္းအရည္ သြားတာကို သက္သာေစပါတယ္။

ကဖင္းႏွင့္ အယ္လ္ကိုေဟာ ေရွာင္ပါ - ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ကဖင္းပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ အျပင္ အရက္ကိုလည္း ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ ပူပူ ေသာက္ပါ ဆန္လံုး ညိဳကို ေရနဲ႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေသာက္တာက ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကို သက္သာ ေအာင္ ကုသ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီ ပါေသာ အစားအေသာက္ကို ေရွာင္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပါတဲ့ အစား အေသာက္ကို အလြန္အမင္း စားတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာကို ပိုဆိုး ေစႏိုင္ပါတယ္။

ပ်ားရည္ ေသာက္ပါ - ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ ေရတစ္ခြက္ ေရာေသာက္ေပးရင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာ သက္သာ သြားပါတယ္။

ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)







ပလတ္စတစ္ အသံုးေဆာင္မ်ားသည္ လြယ္လင့္တကူ အသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း၊ စြန္႔ပစ္ ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ယေန႕ေခတ္ ကာလတြင္ တြင္က်ယ္ လာေသာ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည္။

ပလတ္စတစ္ ပန္းကန္ မ်ားသည္ ေပ်ာ္ပြဲစား ထြက္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ အလြယ္စာ မ်ားကို ထုတ္ပိုးရာတြင္လည္း ေကာင္းလြယ္ လင့္တကူ အသံုးျပဳ လာၾကသည္။

သုေတသန တစ္ရပ္တြင္ ေဖာ္ျပထားမႈအရ မယ္လမင္း ပစၥည္းမ်ား၊ ပလတ္စတစ္ အသံုး အေဆာင္မ်ားတြင္ အစားအစာပူပူကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ထိုင္၀မ္ သုေတသီမ်ားက ပလတ္ စတစ္ ပန္းကန္မ်ားတြင္ အပူခ်ိန္ျမင့္ေသာ အစားအစာကို ထည့္သြင္း စားသံုး ျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ ေစႏိုင္ေၾကာင္းကို ေလ့လာႏိုင္ ခဲ့သည္။ ေလ့လာမႈတြင္ ေခါက္ဆြဲ ပူပူ စားသံုးသူမ်ားကို ေလ့လာ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ အုပ္စု ႏွစ္စုခြဲ၍ ေလ့လာ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ပထမအုပ္စုကို ပလတ္စတစ္ ပန္းကန္ထဲတြင္ စားသံုးေစခဲ့ၿပီး ဒုတိယ အုပ္စုတြင္ ေႂကြပန္းကန္ မ်ားကို အသံုးျပဳ ေစခဲ့သည္။ စားသံုး ၿပီးခ်ိန္ႏွစ္နာရီ တိုင္းတြင္ ဆီးနမူနာ မ်ားကို ရယူခဲ့ၿပီး၁၂ နာရီၾကာသည္ အထိ ေျခာက္ႀကိမ္တိုင္ ရယူခဲ့သည္။

သံုးပတ္ၾကာသည့္ အခါအုပ္စု ႏွစ္စု အသံုးျပဳသည့္ ပန္းကန္ အမ်ိဳး အစားကို ေျပာင္းလဲၿပီး ျပန္လည္၍ ဆီးနမူနာ ရယူခဲ့သည္။ ထို႕ေနာက္ရလဒ္ မ်ားကို ထုတ္ျပန္ခဲ့ရာ ပလတ္စတစ္ ပန္းကန္ မ်ားကို အသံုးျပဳၿပီး ေခါက္ဆြဲပူပူ မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားတြင္ ဆီးနမူနာ၌ ပလတ္ စတစ္ ကြန္ေပါင္း 8.5 microgram ပမာဏကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ေႂကြပန္းကန္ အသံုးျပဳ စားသံုးသူ မ်ား၏ ဆီးနမူနာတြင္မူ အႏၱရာယ္ရွိေသာ အဆိုပါ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို မေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ ထားသည္။ ထိုင္၀မ္၊ Kaohsiung Medical University မွသုေတသီ Dr. Chia Fang Wu က အစားအစာ ပူပူကို ပလတ္စတစ္ ပန္းကန္ ခြက္ေယာက္ မ်ားတြင္ ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ ပလတ္စတစ္ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို အနည္ထိုင္ ေစေၾကာင္း၊ ပလတ္စတစ္ခြက္ႏွင့္ အပူခ်ိန္ ျမင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ေပါင္းစပ္ လိုက္ပါက ၾကာလာလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္တြင္း၀ယ္ ေက်ာက္တည္ လာႏိုင္ေၾကာင္း၊ ခဏတာ အခ်ိန္ အတြင္း၌ အဆိုပါ အာနိသင္က သိသာ ထင္ရွားမည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ၾကာလာသည္ႏွင့္ ဆီးသြားရ ခက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္းမ်ားကို ေတြ႕ၾကံဳရ ႏိုင္ၿပီးခြဲ စိတ္ရသည့္ အေျခ အေနသို႕ပင္ေရာက္ရွိ ႏိုင္ေၾကာင္း ရွင္းျပ ထားပါသည္။

သို႔ေသာ္လည္း ေႂကြပန္းကန္ ခြက္ေယာက္ မ်ားကို အသံုးျပဳျခင္းကမူ အဆိုပါ အာနိသင္ကို မေတြ႕ရဘဲ အစား အစာပူပူမ်ား ထည့္သြင္းရန္ သင့္ေတာ္ေၾကာင္း၊ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ ေလ့လာ မႈအရ ပလတ္စတစ္က ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္ ကိုေတြ႕ ရွိခဲ့ၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပ ထားသည္။

ယခု ေလ့လာမႈကို Journal JAMA Internal Medicine တြင္ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။







မ်က္စိအတြက္ အဓိကလိုအပ္တာက ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ၊ ဗီတာမင္အီး ဆိုတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြနဲ႔ ဇင့္ (သြပ္) နဲ႔ ဆီလီနီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါတဲ့ေဆးေတြ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္တဲ့ ေဆးေတြက မ်က္စိအတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။ အရင္ကတည္းက ျမန္မာျပည္ကို ဝင္လာတဲ့ ဗီတာမင္အုပ္စုေတြမွာ ဒီဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္တယ္ဆိုရင္ မ်က္စိအတြက္ အားေကာင္းတယ္ဆိုၿပီး ေသာက္လို႔ရတယ္။ ဒါ့အျပင္ အခုေနာက္ပိုင္းမွာ လူတိုင္းက ဇက္ေၾကာတက္တယ္၊ ေခါင္းကိုက္တယ္ ျဖစ္လာၾကေတာ့ ဗီတာမင္ဘီလည္း လိုအပ္လာပါတယ္။ ဒီဓာတ္ေတြကို စံခ်ိန္စံၫႊန္းထားၿပီး ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ဒီေဆးတစ္ခုက မ်က္စိအတြက္ ေသာက္သင့္၊ မေသာက္သင့္ ဆိုတာကို ဒီဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈရွိ၊ မရွိ ဆိုတာကို ၾကည့္ရပါတယ္။ ဒီေဆးေတြ ပါဝင္တယ္ဆိုရင္ ျပည့္စံုမႈရွိၿပီး မပါဝင္ဘူး ဆိုရင္ေတာ့ မျပည့္စံုပါဘူး။ တခ်ဳိ႕လူေတြ မ်က္စိအားေဆးအျဖစ္ ေသာက္ေနတဲ့ တ႐ုတ္ေဆး၊ ျမန္မာေဆးေတြမွာေတာ့ ဘာဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈရွိသလဲဆိုတာ ဆရာတို႔ မသိပါဘူး။ အဲဒီအထဲမွာ ဗီတာမင္ေအပါသလား၊ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအက မ်က္စိအတြက္ လံုေလာက္သလား . . ဒီအခ်က္ေတြကို မသိႏိုင္ပါဘူး။

အခုထုတ္ေနတဲ့ ေရႊဖ႐ံုသီး မ်က္စိအားေဆးဆိုရင္ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားႀကီးပါေတာ့ ေကာင္းတယ္လို႔ အၾကမ္းဖ်င္း ေျပာလို႔ရတယ္။ တျခား တိုင္းရင္းေဆးမွာပါတဲ့ အရြက္ေတြက်ေတာ့ ဘယ္ေလာက္ပမာဏ ပါသလဲဆိုတာလည္း ေသခ်ာ မေဖာ္ျပထားေတာ့ မသိပါဘူး။ ဒီဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါတဲ့ အားေဆးေတြ ေသာက္တာေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းတယ္လို႔ပဲ ဆိုလိုတာပါ။ ဒီေဆးေတြ ေသာက္လို႔ မ်က္စိပါဝါက်တာ မဟုတ္ပါဘူး။ Refractive Error လို႔ေခၚတဲ့ အႏုတ္ပါဝါမ်က္မွန္ တပ္ရတဲ့သူက ဒီေဆးေတြ ေသာက္လုိ႔ ပါဝါက်မလားဆိုရင္ မက်ႏိုင္ပါဘူး။ မ်က္စိတစ္ဖက္ရဲ႕ ပါဝါက်ေတာ့ Cornea Curvature (မ်က္ၾကည္လႊာ အခံုးအခြက္)၊ Axial Length (လႈိင္းအလ်ား) ဒီႏွစ္ခုအေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တ႐ုတ္တိုင္းရင္းေဆးပဲ ေသာက္ေသာက္၊ ျမန္မာတိုင္းရင္းေဆးပဲ ေသာက္္္ေသာက္ ပါဝါေတာ့ ဘယ္လိုမွ မက်ႏိုင္ပါဘူး။ ဒီေဆးေတြ Safe ျဖစ္ရဲ႕လား၊ မျဖစ္ဘူးလား ဆိုတာကလည္း အဲဒီေဆးေတြထဲမွာ ပါတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို မသိတဲ့အတြက္ ေဝဖန္လို႔ မရပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တိုင္းရင္းေဆး ေသာက္လို႔ မ်က္စိထိခိုက္တယ္ဆိုၿပီး ဆရာတို႔ဆီကိုလာျပတဲ့ လူနာမ်ဳိးကိုေတာ့ မႀကံဳဖူးေသးပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အဂၤလိပ္ေဆးေတြကေတာ့ စနစ္တက် ေလ့လာထားၿပီးသားျဖစ္လို႔ အာနိသင္၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး စတာေတြကို သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ Ocular Side Effect of Systemic Drugs ဆိုတဲ့ ေဆးေတြရွိတယ္။ ဥပမာ- Prednisolone ေသာက္ရင္ ဘာျဖစ္မယ္၊ CTZ ေသာက္ရင္ ဘာျဖစ္မယ္၊ Cloroquine ေသာက္ရင္ ဘာျဖစ္မယ္၊ ဒီေဆးေတြကို အမ်ားႀကီး ေရရွည္စြဲေသာက္ရင္ ဘာျဖစ္မယ္ဆိုတာ စမ္းသပ္မႈေတြအရ သိၿပီးျဖစ္တယ္။

ဒါေပမဲ့ တိုင္းရင္းေဆးေတြက်ေတာ့ ဘာပစၥည္းေတြ ပါဝင္မွန္း မသိဘူး။ မသိေတာ့ ဆရာတို႔ ေျပာလို႔မရပါဘူး။ မ်က္မွန္ပါဝါက Cornea Curvature (မ်က္ၾကည္လႊာအခံုး၊ အခြက္)၊ Axial Length (လႈိင္းအလ်ား) ဒီႏွစ္ခုအေပၚမွာ မူတည္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေဆးနဲ႔ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲလို႔ မရတဲ့အတြက္ ဘယ္ေဆးမွ အာနိသင္မရွိပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဗီတာမင္ဘီေတြက မ်က္လံုးတစ္ခုရဲ႕ Metabolism အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မ်က္လံုးကို အထိုက္အေလ်ာက္ အားေပးတာေၾကာင့္ ေသာက္သံုးသင့္တယ္လို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဒီလိုအားေပးတဲ့အတြက္ မ်က္စိပါဝါ က်တာမ်ဳိးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ ဆုိရင္ ဗီတာမင္ေအက အဓိက အေရးႀကီးဆုံးဆုိတာ လူတုိင္းသိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ေအ ရရွိေအာင္ အစိမ္းေရာင္နဲ႔ အဝါေရာင္ရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံေတြကုိ စားေပးသင့္ပါတယ္။ မုန္လာဥ၊ သေဘၤာသီး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ငွက္ေပ်ာသီး စတာေတြကုိလည္း စားသင့္ပါတယ္။






ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာတာေၾကာင့္ လူတိုင္းလိုလို စားႏိုင္ၾကပါတယ္။ လူေတြ အမ်ားအားျဖင့္ စားေလ့ရွိၾကတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ဆိုတာကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) အစာေၾကေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးသင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပမာဏ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာကို အလြန္အကၽြံ မစားမိေစပါဘူး။

(၂) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ သိသိသာသာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၾကၿပီး ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္အစြမ္း ေပးႏုိင္ျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနိစ္၊ ဇင့္ (သြပ္) နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၾကၿပီး အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးတာတို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ေသြးတိုးက်ေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲက ပပ္တိုက္ေတြဟာ angiotensin I-converting enzyme ကို တားဆီးေပးတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၆) အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီး ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ေရာဂါနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၇) ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ၃၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဝင္ဝေနရာေတြျဖစ္တဲ့ အေျမႇးပါး၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းစနစ္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္တို႔ကို အားေကာင္း သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးျဖဴဥေတြမွာလည္း အဓိက ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၈) အေရျပား က်န္းမာေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးတာေၾကာင့္ ဆိုးရီးေယးစစ္ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာေတြကို တြန္းလွန္ေပးကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစပါတယ္။

(၉) အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ေကာင္းေစျခင္း

ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ေက တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ ၁၀၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈ အားေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းေစျခင္း

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ နာ့ဗ္ေၾကာတစ္ဝိုက္က အဆီျပင္ (Sphingolipids) တည္ေဆာက္မႈအတြက္ မရွိမျဖစ္ အစိတ္အပိုင္းျဖစ္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။

ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)








ပထမဦးစြာ ေရွာက္ရြက္ၾကမ္းမ်ားကို ရွာထားပါ...

ပုလင္းတစ္လုံးစီတြင္ ရိုးရိုးသၾကား သံုးဇြန္း(ဟင္းစားဇြန္း) စီထည္႔ ရပါမည္။
ပုလင္းမ်ားတစ္လံုးစီတြင္ ေရွာက္၉ရြက္ စီထည္႔ေပးပါ။ ေရက်က္ေအးမ်ား ပုလင္းမ်ားထဲသို႔ အျပည္႔ထည္႔ျပီး အဆို႔ ပိတ္လ်က္ ေနပူတြင္ကုိးရက္စီ ထည္႔ေပးပါ။ ေ၇က်က္ေအးမ်ား ပုလင္းထဲသို႔ အျပည္႔ ထည္႔ျပီး အဆို႔ပိတ္လ်က္ ေနပူတြင္ ကုိးရက္လွန္းေပးပါ။

ကုိးရက္ေစ႔လွ်င္ ဆး၀ါးအျဖစ္ သုံးနိုင္ျပီ။ နံနက္ တစ္ၾကိမ္၊ ညတစ္ၾကိမ္ အဆိုပါ ေ၇ွာက္၇ြက္ ေဆးရည္ပုလင္းကုိ လွဳပ္ျပီး လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္၀က္ခန္႔ကုိ မွန္မွန္ ေသာက္သံုးသြား ေပးပါ။
တစ္လနွစ္လ ရွိေသာအခါ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ခါးေသးရင္ခ်ီျပီး အဆီပုိ ဗိုက္ရႊဲမွဳမ်ားက်သြား၍အသားအေရစစ္သြားပါမည္။အဆီက်ဓာတ္စာေဆးမ်ားစားျခင္း ထက္ စိတ္ခ်ရေသာ ရုိးရာေဆးနည္း ျဖစ္ပါသည္။

မွန္မွန္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင္႔ အသည္းအဆီဖုံးျခင္းနွင္႔ နွလုံးအဆီ ပိတ္ျခင္းတို႔မွလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။
လစဥ္ ျမန္မာ လဆန္း တစ္ရက္ေန႔၌ ေရွာက္ရြက္နွစ္ရြက္၊ သံုးရြက္ ကုိရွာျပီး စားျဖစ္ေအာင္စားထားရန္အမွာရိွသည္။ထို႔သုိ႔စားေပးျခင္းျဖင္႔ ေလေရာဂါမ်ား မ၀င္ေရာက္နုိင္၊ ေလထိုး၊ ေလေအာင္႔၊ ေလငန္းေရာဂါမ်ား မ၀င္ေရာက္နုိင္။

ေလငန္းေရာဂါရွင္မ်ား ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္ေကာင္းနွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ျဖင္႔ ဟင္းခါးခ်က္ကာ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး ေပးျခင္းျဖင္႔ ေလငန္းေရာဂါမွ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။








၁။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးနဲ႔ ေသာက္ေနတဲ့ ေဆးေတြ မတည့္ခဲ့ရင္

တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြ၊ သစ္သီးေတြက သင္ေသာက္သံုးေနရတဲ့ ေဆးေတြရဲ႕ အာနိသင္ကို ေႏွာင့္ယွက္ တတ္ပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးက ေသြးေပါင္က်ေဆး၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆးနဲ႔ အိပ္ေဆးေတြနဲ႔ ဓာတ္ျပဳမႈ ရွိတာေၾကာင့္ ဒီေဆးေတြ ေသာက္ထားတဲ့အခါ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးစားတာ၊ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာေတြ မလုပ္သင့္ပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ပါဝင္တယ္ ဆုိေပမယ့္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးအစား လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ေရွာက္သီးေတြကို စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၂။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အစိမ္းအတိုင္း စားရတာ ခက္ခဲေနရင္

သြားေတြနဲ႔ေနတာ၊ က်ဳိးပဲ့ေနတာနဲ႔ သြားမရွိသူေတြမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းစားတာေတြက ဝါးရ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ရႏုိင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မရရွိႏုိင္မွာကို မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ အစိမ္းစားမယ့္အစား ႏူးအိေနေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေပးပါ။ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥနဲ႔ ေရႊဖ႐ံုသီးေတြကို စြပ္ျပဳတ္လုပ္စားတာမ်ဳိးေတြက အစာေၾကညက္လြယ္ေစပါတယ္။

၃။ ပဲစားတိုင္း ေလပြေနရင္

ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားေသာက္တာက ေလပြေစၿပီး ဝမ္းဗုိက္နာတာ ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ တခ်ဳိ႕ေတြက ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားေသာက္မႈကို ေရွာင္ရွားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္လို႔ သင့္စားေသာက္မႈမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ေရွာင္လိုက္ပါက အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သံဓာတ္ေတြ မရရွိႏုိင္ပါဘူး။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ပဲတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္စားဖို႔ လိုပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို အႀကိမ္အနည္းငယ္ေလာက္ စားေပးၿပီး ေလပြပါက ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ မလိုတဲ့ အစာေၾကေဆးေတြကို ဝယ္ယူ ေသာက္သံုး ႏုိင္ပါတယ္။

၄။ အရက္ေသာက္တတ္သူ ျဖစ္ေနရင္

အရက္အနည္းငယ္ ေသာက္သံုးတာက ႏွလံုးေရာဂါ တိုက္ခိုက္ခံရႏုိင္ေျခနဲ႔ ေလျဖတ္ႏုိင္တာကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာေတာ့ အရက္ေသာက္သံုးတာက သင့္ကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ညစာနဲ႔အတူ ဝိုင္တစ္ခြက္ ေသာက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ဘီယာတစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္တာေတာင္ ညဘက္ အိပ္မေပ်ာ္တာနဲ႔ ေသြးေပါင္ တက္တာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ က်ဆင္းတာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အရက္က သင္ေသာက္သံုးေနရတဲ့ ေဆးဝါးေတြနဲ႔လည္း ဓာတ္ျပဳႏုိင္တာေၾကာင့္ အရက္ေသာက္တတ္ေၾကာင္း ဆရာဝန္ကို ေျပာျပ တုိင္ပင္ဖုိ႔ေတာ့ လိုပါတယ္။

၅။ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားတုိင္း အစာမေၾက ျဖစ္ေနရင္

ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ စားသံုးတာက အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာ အစာမေၾကတာမ်ဳိး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ဒီလုိျဖစ္တာေၾကာင့္ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းႂကြယ္ဝတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို လံုးဝေရွာင္စရာေတာ့ မလုိပါဘူး။ အမ်ားစုက ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ အနည္းငယ္ စားသံုးတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ ပတ္သက္တာေတြ မျဖစ္ႏုိင္ပါဘူး။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်ိစ္ေတြက စားေသာက္ဖုိ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ လက္တုိ႔မပါဝင္တဲ့ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြလည္း စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၆။ အသားေတြ ဝါးရတာ ခက္ခဲရင္

သက္ႀကီးေတြမွာ သြားမေကာင္းတာေၾကာင့္ အသားေတြဝါးရတာ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ အသားမွာေတာင္ အဆီက ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ သက္ႀကီးေတြအေနနဲ႔ အသားဓာတ္ မခ်ဳိ႕တဲ့ေစဖုိ႔နဲ႔ ဝါးရလြယ္ကူတဲ့ ငါးစားႏုိင္ပါတယ္။

၇။ ဆားစားသံုးမႈ မ်ားေနရင္

အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာပါက တစ္ေန႔ကုိ ဆား (ဆုိဒီယမ္) ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးလုိ႔ CDC က ဆုိပါတယ္။ ဆားစားသံုးမႈမ်ားပါက ေသြးဖိအားတက္ေစၿပီး ႏွလံုးတုိက္ခိုက္ခံရႏုိင္ေျခနဲ႔ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ မ်ားပါတယ္။ အသင့္စား အစားအစာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားတတ္တာေၾကာင့္ အသင့္စားအစားအစာေတြ ဝယ္ယူစားသံုးတဲ့အခါ ပါဝင္ပစၥည္းမွာ ဆားပါဝင္မႈ အနည္း၊ အမ်ားကို ဖတ္ၾကည့္ၿပီးမွ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။

၈။ ပန္းေဂၚဖီ စားတာေၾကာင့္ ေလပြေနရင္

ပန္းေဂၚဖီ မ်ဳိးရင္းဝင္ေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ ကိုက္လန္ေတြ စားသံုးတဲ့အခါ ေလပြတတ္ပါသလား။ ဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလိတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕မွာ ပန္းေဂၚဖီမ်ဳိးရင္းဝင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လံုးဝမစားဘဲ မေနပါနဲ႔။ တစ္ေန႔ကို နည္းနည္းစီ စားေပးၿပီး ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးပါက ေလပြတာကို သက္သာေစပါတယ္။

၉။ သစ္သီးေတြ ဝါးစားဖုိ႔ ခက္ခဲေနရင္

လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြမွာ ဗီတာမင္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးပါတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ သစ္သီးကို အလံုးလိုက္ ကိုက္စားဖုိ႔ အခက္အခဲရွိတဲ့အခါ ေမႊစက္ထဲထည့္ေမႊၿပီး ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ႏုိင္ပါတယ္။ သၾကား ထပ္မထည့္ဘဲ သဘာဝအတုိင္း ေသာက္သံုးပါ။

၁ဝ။ ပဲပင္ေပါက္ စားမယ္ဆုိရင္

ပဲပင္ေပါက္မွာ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုနဲ႔ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တယ္ဆုိေပမယ့္ သက္ႀကီးသူေတြနဲ႔ ကိုယ္ခံအား နည္းသူေတြအေနနဲ႔ အစိမ္းအတုိင္း မစားသံုးသင့္ပါဘူး။ ပဲပင္ေပါက္ေဖာက္ရတဲ့ အေနအထားအရ ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွာ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ မ်ားစြာ ေပါက္ပြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေသခ်ာစြာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသင့္ပါတယ္။






အနာရြတ္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္နည္မ်ား အနာရြတ္ ေတြက ၾကည့္ရ ဆိုးပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေဘာင္းဘီ တိုတို ဝတ္တဲ့ ဆယ္ေက်ာ္သက္ ေလးေတြ သတိထား ပါ။ အနာရြတ္ အေသးဆံုး ျဖစ္ေအာင္ သို႔မဟုတ္ အနာရြတ္ ေပ်ာက္ေအာင္ ေအာက္ပါအတိုင္း လိုက္နာပါ-

၁။ အနာကို သန္႔ရွင္းပါေစ

ကုတ္ျခစ္ဒဏ္ရာ အနာျဖစ္ျဖစ္ ခ်င္းေရ ေအးေအးကို သံုးၿပီး အနာ တစ္ဝိုက္ ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ပါ။

၂။ ပတ္တီး ပါးပါးေလး စီးေပးပါ။

အနာကို ေလဝင္ေလထြက္ ေကာင္းေစရန္ႏွင့္ အစိုဓာတ္ ရွိေအာင္ ပတ္တီး ပါးပါးပါးသာ အုပ္ေပးပါ။ ကသိ ကေအာက္ ျဖစ္ေစ တတ္တဲ့၊ ဒုကၡေပး မယ့္ အရာမ်ား မထည့္ရ။ မကပ္ရ။

၃။ အနာေဖးကို မခြာပစ္ပါနွင့္။

အနာက်က္ ခါနီးလွ်င္ အနာေဖး တက္လာ ပါလိမ့္မယ္။ ၄င္းကို လက္ယားၿပီး မခြာခ် လိုက္ပါႏွင့္။ အနာေဖး ဆိုတာ အနာက်က္ရန္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သဘာဝ တံု႔ျပန္မႈ တစ္ခု သာျဖစ္တယ္။ အကယ္၍ အနာ မက်က္မီ သြားခြာခ် လိုက္ပါက ေသြး စိမ့္တဲ့ ေနရာမွ ပိုးဝင္ေရာက္ ႏိုင္ပါတယ္။ အနာရြတ္လည္း ပိုႀကီးထြား ေစႏိုင္ပါ တယ္။

No comments:

Post a Comment